Fri annonsplats för
Enduro & Motocross (MX)

2874 st besökare just nu..


1. Gör ett urval... 2. Sortera/visa
Ämne:  Fritextsökning:
 Normal  Banrapport (Banrapport)  Rubrik  Inlägg/svar  Nick   /sida
 Info (Infotråd)  Medlemstips (Medlemstips)
 Profil (Profiltråd)  Arkiv - [Logga in]
 
 Föregående Nästa  476 st träffar enligt ditt urval
MOTOR Säkring går och ingen gnista, KTM EXC 125 2004
2020-10-10 superludvig
Bild:292610 [1]

Köpte en KTM EXC 125 från 2004 som fungerade toppen i ungefär 30 timmar. Efter dessa så har den förvandlats till en hög med problem.

Det hela började med att spänningsregulatorn gick sönder vilket ledde till att hastighetsmätare och lampor fram och bak gick sönder. Jag bytte därför ut allt detta. Nu har jag istället LED lampor som lyser starkare än förut. Regulatorn som gick sönder var inte orginal då den hade 6 ingångar och inte 4. Bytte därför till den rätta och ändrade kablarna då de inte var enligt kopplingschemat. Efter detta så laddades batteriet normalt med max 13v.

Jag körde ett tag på motorcykeln men efter ett tag så dog motorcykeln helt från ingenstans. Jag bytte tändstift mellan 4 olika (Jag har lite av ett förråd med tändstift då den i nuläget kör för fett, har inget mindre lågfartsmunstycke och nålen är sänkt till max), efter att ha kickat i en bra stund så gick den helt plötsligt igång och jag körde hem så fort jag kunde. När jag kom fram så dog motorcykeln igen och jag kunde därefter inte få igång den, gnista fanns ej.

Jag började därför felsöka och fann att den svart-gula kabeln till cdi´n som vid kontakt med jord, bryter tändningen. Detta är vad dödarknappen och tändningslåset gör men vid mätning på på dödarknapp och tändningslås så funkade dessa utmärkt. Ändå var den gulsvarta kabeln konstant kopplad till jord och jag antog att detta var varför den inte gav gnista?

Enligt manual så kunde man mäta på både stator kablage och tändspole för att ta reda på om dessa fungerade, jag utförde därför dessa tester och kom fram till att felet inte fanns där. Därför accepterade jag min förlust då det enda som var kvar nu var själva cdi´n så jag beställde en ny från belgien då detta var det enda alternativet. Det blev en så kallad HPI CD5101D.

När Cdi´n kom fram och kopplades in så fanns fortfarande ingen gnista... Satan. Det blev därför dags att gå till Biltema och köpa svänghjulsavdragare för att få en bättre koll på hur statorn såg ut. När svänghjulet var av så märkte jag att själva cirkeln med spolar som satt på statorn satt löst, tändningssensorn satt alltså fast då basplattan var hårt fastskruvat. Spolarna satt med 2 skruvar varvid 1 var en bit utskruvad. Efter att jag tajtat åt denna skruv så mätte jag återigen på "dödarkabeln", dvs. den svart-gula och märkte nu att den inte längre var kopplad till jord. När jag nu kickade så fanns det gnista och motorn gick igång på första kick. Detta varade inte såpass länge, mer om detta längre ner.

Nu till problem nummer två. När motorn är igång och man lägger på gas så går säkringen konstant vilket är livsfarligt vid körning i mörker då belysningen helt plötsligt kopplas av och man förblindas. Jag nämnde tidigare att jag bytt till LED i all belysning då glödlamporna jämnt gick sönder på grund av vibrationer. När all belysning är på så drar systemet 1A från batteriet men säkringen är på 10A. Säkringen sitter precis vid pluspol på batteriet så all el måste gå igenom denna. Vid körning så bryts dock denna säkring så det verkar vara fel på el genereringen. När jag har på helbelysning så kan jag ha högre varvtal utan att säkringen går. Vad kan vara felet? När jag mäter spänning så är den konstant på 13v så regulatorn funkar korrekt?

Som sagt så gick motorn igång efter att spolen i statorn tajtats åt. Jag körde därför en bit och allt fungerade utmärkt, frånsett det att säkringen gick mitt under rundan. Efter runt 4 km så dog tändningen helt och hållet och jag blev stillastående. Efter att ha blivit hämtad på släp så undersökte än en gång den gul-svarta kabeln och märkte att den nu var kopplad till jord igen.

Jag kopplade bort Cdi´n och mätte mellan Svart-gula kabeln och alla andra kablar och märkte att det på den gamla cdi´n som jag först trodde var trasig, var kontakt mellan denna kabel och den svart-röda som går till statorn. Detta var också fallet för den nya cdi´n men i den nya cdi´n så var det också kontakt mellan den svart-gula och den svart-vita (bruna som det står i kopplingsschema) vilket är kabeln som skall jordas. Detta fick mig att tro att den sprillans nya cdi´n gått sönder, är detta fallet?

Nu till den riktiga frågan. När jag mäter på statorn enligt manual så stämmer alla motståndsvärden, men när jag kollar om något är kortslutet till jord så ser jag att den svart-vita och den röd-vita kabeln från statorn är kortslutna till jord, skall det vara såhär eller betyder detta att statorn är trasig? Dessa kablar är nämligen vad som ger ström till cdi´n som sedan skickas till tändspole och vidare till tändstift. Som sagt så var den svart-gula (dödarsladden)från cdi´n kortsluten med den röd-svarta från cdi´n och om den röd-svarta från statorn är kortsluten till jord så kommer det enligt min mening betyda att dödarknappen alltid är på?

Väldigt tacksam för hjälp och förslag då jag för tillfället har kört fast. Det lutar mot att köpa en ny stator för 600kr på Ebay, vad tycker ni om det?. Är också tråkigt om den nya cdi´n har gått sönder då denna kostade 2700kr, hoppas det går att reklamera.


2020-10-12 Leman

Orkade inte läsa hela men original så har du AC till belysningen på din hoj och sitter det batteri samt en annan regulator så borde den va helvågslikriktad då är statorn bytt alt omlödd också.
Du kan kolla på Trail Tech´s sida så finns det schema o manualer.


2020-10-14 Belse

Om regulatorn var utbytt mot en annan modell så är antagligen statorn omlindad för högre effekt, då kan du inte koppla om kabelstammen till original och använda original regulator, så steg ett för dig är att kolla vad du har för stator i hojjen, original eller omlindad...


POSTA NYTT INLÄGG/SVAR
Skriv ditt inlägg/svar här:



[Logga in]
Sidannons:
Länk till Pierce AB / 24MX
PremiumAnnonser:

Säljer en motions kör RMZ 250 2013. 
Den har gått 88h. 
Nya däck fram och bak.(använda 2 ggr) 
Nya bromsbelägg fram och bak. 
Nytt drivpaket. 
ny servad med olja och oljefilter. 
2 st luftfilter, tvättlock och tvättplugg samt en framlampa med följer.

Motocross MC Säljes 4-takt
Suzuki RMZ 250-13
Län: Västra Götalands län
Pris: 24.000 kr